Dialogpilotene forteller: Farzan Qureshi

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen skriver Farzan Qureshi om multikulturell kapital og å finne mening i det motstridende.

Foto: Charlotte Cyrus.

Multikulturell kapital

Når to meninger er helt motstridende fra hverandre, finner jeg mening i dem begge. Derfor blir jeg forvirret av bastante folk.

Jeg har vokst opp som en tvilende muslim i Oslo. Fra jeg var liten har jeg til enhver tid hatt en fot i min pakistanske og en fot i min norske kultur. Mens familien min tok meg med til moskéen på Frogner hver helg – det var tross alt morfar som grunnla den, inviterte mine ikke-muslimske venner meg med på bursdager med svinepølse. De motstridende meningene i kulturene mine gjør det ofte vanskelig å finne ut hva jeg selv mener.

Som liten tenkte jeg ikke på forskjellene, men jo eldre jeg blir, jo tydeligere har også meningsforskjellene blitt. Jeg har de vennene som er strengt religiøse. Jeg har de vennene som ikke er religiøse i det hele tatt. Venner fra «begge sider» sier at de ikke ville hatt noe med hverandre å gjøre hvis det ikke var for meg.

Jeg bringer dem sammen på et vis, og på den måten tror jeg multikulturell kapital kan være en styrke.

Denne kapitalen kan også overføres til at jeg ofte kan forstå og utfordre meninger på “begge sider”, uansett hvilken sak det er snakk om. Dette er en god egenskap hvis man får brukt den som en del av et større mål. Dialogpilotene er et sted der man kan bruke denne egenskapen på en god måte. Jeg fasiliterer for at folk med motstridende meninger snakker med hverandre, og kan bygge bro.

Men når meninger i samfunnsdebatten er så polarisert som de er, både på nettet og i hverdagen, vet jeg heller ikke om brobygging alltid kan løse alt. Noen av de motstridende verdiene jeg har vokst opp med kunne ikke ha kommet overens gjennom dialog. Samtidig hadde jeg heller aldri visst dette hvis det ikke var for nettopp dialog.