Dialogpilotene forteller: Lisa Esohel Knudsen

I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen skriver Lisa Esohel Knudsen om å velge samtale over debatt.

Foto: Charlotte Cyrus.

Nok debatt – sats heller på den gode samtalen!

Debatt-formatet gir sjeldent rom for nyansene. Fokuset er på å «vinne», eller å ha de beste eller mest tiltalende argumentene.

Konfliktlinjer er ofte nødvendige og viser tydelig de ulike ideologiske motsetningene i samfunnet. I mange saker fungerer debatt-formatet godt. Men det kan ikke være den eneste formen for diskusjon om viktige samfunnsutfordringer. Spesielt i disse tider hvor de harde konfliktlinjene og ytterkanter er noe vi uansett utsettes for med en gang vi åpner en app på telefonen.

Gjennom min relativt korte tid på Tiktok har jeg fått inntrykk av at utvekslingen som skjer der, egentlig ikke handler om å gå i diskusjon med meningsmotstandere. Det er en ypperlig plattform for å vise fram meninger, og (både reelle og ikke-reelle) motpoler. I kommentarfeltet skrives det W for «winner» eller L for «loser» (ja, vi er der altså), for å uttrykke enighet og uenighet. Samfunnsdebatten blir et spill man enten vinner eller taper.

Hvis jeg fikk bestemme, ville jeg ha laget et TV-program med fokus på å utveksle meninger og perspektiver, uten kvasse konfliktlinjer og tildelte for- eller imot-posisjoner som premiss. Jeg ville ha laget rom for undring, refleksjon og å endre synspunkt eller mening etter å ha lyttet til andres. Den gode samtalen gir rom for dette – selv når det kommer til svært betente temaer.

Nå som vi utsettes for så mye uforsonlig uenighet overalt – ikke minst på Tiktok, trenger vi, kanskje mer enn noensinne, at NRK legger til rette for utfordrende samtaler, og dialog om viktige temaer i samfunnet. Om så bare for å vise at det er mulig å snakke sammen om vanskelige temaer på en god måte.

Teksten er en forkortet og redigert versjon av Lisa Esohel Knudsens kronikk «Nok debatt – sats heller på den gode samtalen!» i Medier24, publisert 15.01.2024.