Dialogpilotene forteller: Daoud Maach
I serien «Dialogpilotene forteller» spør vi tidligere studenter om å dele sine erfaringer fra Dialogpilotstudiet og arbeidet med dialog i praksis. Denne gangen forteller Daoud Maach om sin reise ut av mangfoldsboblen Oslo, til Saudi-Arabia.
Jeg trodde alltid at jeg skulle bruke dialogkompetansen min i en mangfoldig kontekst. Jeg er oppvokst i Oslo, midt i hjertet av ulike religioner, hudfarger, legninger og kulturer. Som dialogpilot så jeg for meg å utfordre fordommer i et flerkulturelt samfunn, og motarbeide konspiratoriske idéer som at «muslimer er terrorister», eller at «jøder skal ta over verden».
For fem år siden fikk jeg en internship i Saudi-Arabia. Plutselig befant jeg meg på utsiden av den lille mangfoldsboblen Oslo.
Saudi-Arabia er nemlig alt annet enn mangfoldig. Landet er veldig homogent, i alle fall på overflaten. De aller fleste der er saudiarabere som tilsynelatende deler samme religion. Kanskje er man egentlig sjia-muslim eller ateist i stedet for sunni-muslim, men det tør man i så fall ikke si høyt.
Jeg har blitt værende i Saudi-Arabia. Her er ikke fokuset først og fremst på å utfordre fordommer mot grupper. Her er fokuset å gi rom for og få frem mangfoldet som skjuler seg under overflaten.
Jeg bruker dialogkompetansen min til å prøve å hjelpe unge saudiere med å finne sine indre stemmer og løsrive seg fra inngrodde tankesett. Jeg vil få unge til å tørre å si og vise hvem de er. Jeg håper ulikhet kan bli noe fint, heller enn noe man holder skjult.
I min tidligere jobb i Saudi-Arabia var jeg med på å introdusere klasseromsundervisning på tvers av kjønn. Det er bare tre år siden. Det er en lang vei å gå, men nå observerer jeg at det foregår flere og flere samtaler på tvers av kjønn – både på arbeidsplasser, i sosiale settinger og i skoler.
Jeg føler jeg står midt i historien som skrives her i Saudi-Arabia, når jeg ser endringer bli synlige i praksis. Dialogarbeid har fått en helt ny betydning for meg etter at jeg kom hit.