Mars med Dialogpilotene
Dette gjorde Dialogpilotene i mars!
Under bildene finner du innholdet i tekst.
Mo i Rana
8. mars holdt dialogpilotene Farhiya, Jakob, Edith og Husnain fire dialogverksteder om Hatprat og ordenes makt for videregåendeelever i Mo i Rana.
Her er noen av påstandene elevene fikk diskutere:
Det er ikke mitt ansvar dersom andre blir såret av det jeg sier
Det finnes manneyrker og kvinneyrker
Likestillingen har gått for langt
Folk som Andrew Tate er farlig for demokratiet
Les hva en av lærerne skriver om besøket:
I dag har skolen vår hatt besøk av Dialogpilotene. De har hjulpet oss med å sette fokus på konflikthåndtering og dialogisk væremåte. Pilotene var forberedt på utfordringer i de enkelte klassene, og fikk engasjerte og reflekterte samtaler med de ulike klassegruppene. Elevene responderte positivt i alle klassene (...) og elever som tidligere ikke har deltatt i diskusjoner i klassen, fortalte om hva og hvorfor det er vanskelig å ta ordet. Minoritetsspråklige elever fikk forklart sine utfordringer til medelever. Rørende sitater fra dialogverkstedene viser at dette var vel anvendt tid, og vi hadde mange glade elever som gikk hjem og som nok vil fortelle om hva som skjedde på skolen i dag.
Nordisk Dialogkonferanse
Under Nordisk Dialogkonferanse i Trondheim holdt dialogpilotene Zamran, Ingrid og Charlotte to verksteder om Ytrings- og religionsfrihet. Deltakerne var ansatte fra folkekirkene i Danmark, Sverige, Finland og Norge.
Her er to av påstandene deltakerne fikk diskutere:
Ytringsfriheten truer religionsfriheten i Norden
Kristnes trosfrihet i Norden er mer presset enn andres
Dialogfestival i Stavanger
Dialogpilotene Barbara, Luna, Mustafa og Tamina har holdt verksted for unge medlemmer av ulike tros- og livssynssamfunn på Dialogfestival i Stavanger. Temaet var Fordommer mot minoriteter.
Les hva Tamina har skrevet om oppholdet på sin Facebook-side:
Jeg er sterk tilhenger av den dialogiske metode, og tror at dialog som verktøy er noe av det aller viktigste vi kan bruke for å bekjempe negative fordommer og skape gode holdninger i samfunnet vårt.
Dialog er likevel ikke alltid lett. Det krever nemlig at man må ta tøffe samtaler om vanskelige ting, med folk man kanskje hverken kjenner godt eller ikke er enige med eller plett ikke «liker».
I helga var jeg på dialogfestival i Stavanger i regi av Kirkelig Dialogsenter Stavanger/Ung Dialog Stavanger. Der fikk jeg holde et verksted på vegne av Dialogpilotene om fordommer mot minoriteter, og dagen etter satt jeg i et panel hvor vi blant annet diskuterte hvordan det er å være ung og muslim i offentligheten, hvilke utfordringer man har mot majoritetssamfunnet (som minoritet) og hvilke holdningsendringer som må til også i «interne miljøer».
Denne helga har bydd på nettopp vanskelige og noen ubehagelige samtaler. Men også sunn meningsutveksling, masse forståelse og nye brobyggende bekjentskaper. Mine take-home messages som jeg vil dele med dere er:
Vær nysgjerrige - still spørsmål med en snill tone
Lytt godt til hverandre - vær en aktiv lytter og vis det med kroppsspråket
Du trenger ikke å være enig - men du bør fortsatt møte andre med respekt
Vil du bli dialogpilot?
Nå velger vi straks ut et nytt dialogpilotkull! Er du mellom 19 og 30 år? Ønsker du å forebygge utenforskap, intoleranse, konflikter og ekstreme holdninger? Søk vårt helgebaserte deltidsstudium (20 stp.) ved Universitetet i Oslo.
Søknadsfrist: 15. mai 2023
Mer informasjon finner du her: